Interview Fijn Wonen: ‘Betaalbare woningen met energielabel A++++’

15 mei '24

In de Luwte fase 1a komen in totaal 31 Fijn Wonen-woningen bestaande uit verschillende hoek- en tussenwoningen en levensloopwoningen. Dit unieke woonproduct is het antwoord op het tekort aan betaalbare woningen op de woningmarkt. Grico Sikkema, projectmanager Fijn Wonen, vertelt meer over de woningen: “Wij zijn geen aannemer, maar een aanbieder. Bij ons kun je kiezen welke woning je wilt en dan weet je precies wat je krijgt!”

image alt

Wat houdt het Fijn Wonen-product in?

Er is nog steeds veel vraag naar betaalbare woningen in Nederland. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is er een nieuwe manier van bouwen nodig zodat het woningtekort kan worden opgelost. In ’t Luweland werken we samen met Van Wijnen, producent van de Fijn Wonen-woningen. In een speciale woningfabriek in Heerenveen realiseren ze op een snelle, goedkopere én duurzame manier nieuwbouwwoningen. De onderdelen van de nieuwbouwwoningen worden in de woningfabriek gemaakt, waardoor ze op de bouwplaats in een razend tempo in elkaar gezet en afgemaakt kunnen worden.

Betaalbaar woningaanbod

“We leven in een tijd waarin we meer met minder moeten realiseren. Daarbij is het belangrijk om de woningen betaalbaar te houden. Om dat te realiseren moet je anders gaan werken en dat is precies wat Fijn Wonen inhoudt. We werken als oplossing met machines, waardoor er minder mensen nodig zijn en waardoor het proces betaalbaarder wordt. Zo kunnen we het aanbod ook betaalbaarder maken”, legt Sikkema uit.

image alt

Woningvariatie in Swifterbant

“Bij Fijn Wonen weet je precies wat je kunt verwachten. Het product is duidelijk en per woning zijn er diverse keuzemogelijkheden. Dat houdt het overzichtelijk. Mensen hebben soms het angstbeeld dat alle woningen van ons identiek zijn en ze daardoor niet meer in een unieke woning wonen, maar daar hoef je bij ons niet bang voor te zijn. We hebben een platform bedacht waarbij we met zo min mogelijk ‘legosteentjes’, zoveel mogelijk opties kunnen bedenken. Zo kan er gekozen worden uit acht verschillende woningtypes, met verschillende beukmaten, waardoor er veel meer woningtypes ontstaan. En dan heb je ook nog allerlei smaakjes in de kleur van het metselwerk, dakgoten, overstekken en dakpannen. In Swifterbant komt de variatie goed tot uiting. Er zijn verschillende woningtypes beschikbaar met allemaal een eigen sfeer. En omdat het fabriekswoningen zijn, weet je precies welke kwaliteit je voor welke prijs krijgt.”

Meerdere keuzemogelijkheden

“Van tevoren moeten kopers keuzes maken. Voor de badkamer is de keuze wat beperkter. Je hebt een aantal keuzemogelijkheden in kleuren en tegels, maar je kunt daar niet iedere kleur kiezen die je wilt. Qua sanitair is er dan nog keuze in de uitvoering qua luxe. Het is helaas niet mogelijk om de badkamer casco op te leveren. Bij de keuken zijn mensen vrij om een eigen leverancier te kiezen. Daar kun je als koper helemaal losgaan wat betreft stijl, kleur, soort apparatuur en opstelling. Wel moet er gelet worden op de aansluitpunten van apparatuur, want deze zitten op vaste plekken in de keuken. Daarnaast zijn er ook nog opties wat betreft de indeling van de woning. Zo bieden we bijvoorbeeld een uitbouw aan, een zolderkamer of een extra slaapkamer. Maar houd er wel rekening mee dat bepaalde dingen vast staan en niet aangepast kunnen worden, bijvoorbeeld waar de wand staat van de extra slaapkamer of wat de positie is van eventuele dakramen. Als koper weet je al vroeg in het proces alle details van je woning. De antwoorden hebben wij namelijk al klaarliggen!”

Verschillende woningtypes

In de Luwte fase 1a komen er verschillende woningtypes beschikbaar. Zo zijn er starterswoningen (hoek en tussen) met één verdieping, hoek- en tussenwoningen met twee verdiepingen en levensloopwoningen met één verdieping en een badkamer en slaapkamer op de begane grond. “Er zit genoeg keuze bij voor iedere portemonnee. De tweelaagse hoek- en tussenwoningen zijn zeer geschikt als gezinswoning, maar ook de levensloopwoningen zijn interessant. Enerzijds voor senioren, die graag gelijkvloers willen wonen, maar je kunt er ook voor kiezen om géén slaapkamer op de begane grond te maken. Dat zien we namelijk ook weleens bij starters die zo’n woning kopen. Die kiezen voor deze woning omdat de benedenverdieping breder is dan bij de andere woningen. Je kunt bij de indeling van de levensloopwoning dus ook kiezen voor alleen slaapkamers op de eerste verdieping”, licht Sikkema toe.

image alt

Energielabel A++++

De Fijn Wonen-woningen worden duurzaam gebouwd en zijn voorzien van de laatste duurzame technieken. “Je kunt een normale woning verwachten van goede kwaliteit en met de nieuwste installaties. De woningen zijn zeer duurzaam met energielabel A++++, wat ook voordelen met zich meebrengt voor de financiering. Alle woningen beschikken over zonnepanelen waarbij het soms ook nog mogelijk is om extra zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast zijn ze goed geïsoleerd en beschikken ze over triple glas en vloerverwarming. Je woont hier ontzettend comfortabel”, vertelt Sikkema. “Daarnaast zijn de woningen ook op een duurzame manier geproduceerd, waarbij we kiezen voor schoner beton en het afval van de woning beperken tot een kliko in plaats van drie containers.”

Snelle bouwtijd

Omdat de woningen in de woningfabriek helemaal worden voorbereid, is het op de bouwplaats enkel nog een kwestie van in elkaar zetten. “De woning wordt op de bouwplaats in één dag neergezet. We zien tegenwoordig steeds vaker dat kopers een dag vrij nemen op de dag dat hun woning aan de beurt is. Het voorbereidende werk komt er natuurlijk ook bij kijken en wanneer de woning is geplaatst, moet deze nog afgemonteerd worden. Daar zijn nog enkele weken voor nodig. Maar al met al gaat de bouw buiten een stuk sneller dan bij traditionele nieuwbouwwoningen. En wat ook goed is om te weten: de woningen zijn van binnen heel droog. Er zit veel beton in wat allemaal al vooraf is gemaakt, waardoor de woning geen tijd meer nodig heeft om op de bouwplaats zelf nog uit te harden. Hierdoor kun je direct aan de slag met je wandafwerking of het leggen van de vloer.”

Wonen in ’t Luweland?

Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de verkoop van In de Luwte fase 1a in Swifterbant. Naar verwachting start de verkoop rond de zomer van 2024. Ben jij benieuwd geworden en wil je op de hoogte blijven? Meld je dan nu alvast aan bij het woningaanbod.

Bekijk woningaanbod
Iets vragen? Neem contact op
Ook wonen in 't Luweland? Bekijk het woningaanbod