Een begrip in Swifterbant: Bakkerij Tietema
10 oktober '23
Het is een heus begrip in Swifterbant: bakkerij Tietema. Als een van de eerste bewoners vestigde de bakkersfamilie zich in 1963 in de Flevopolder. Michiel Tietema (42) is de vijfde generatie die iedere dag de warme broodjes over de toonbank ziet gaan in de 4 filialen. ‘De bakkerij zit in onze genen.’
Rijke geschiedenis
Bakkerij Tietema kent een rijke geschiedenis. De bakkerij is ‘geboren’ in het Overijsselse Ossenzijl in 1883 waar ‘opa’ Egbert Tietema wel brood zag in een kleine bakkerij naast zijn boerderij. Na een rijzende start verhuisde de ambachtelijke bakkerij aan de Ossenzijlse schutsluis naar het nabijgelegen Oldemarkt.
En toen kwam in 1963 de emigratie naar het polderlandschap en opende Tietema nog een bakkerij. Inmiddels kent men van heinde en verre het brood van Tietema en is Swifterbant dé centrale basis geworden voor de bakkersfamilie, waarvandaan zij ook de drie andere vestigen van het verse brood en banket voorzien.
Familiebedrijf
Koene Tietema (71), die onlangs het stokje doorgaf aan zijn zoon Michiel, is apetrots op het bedrijf. De bakkerij zit in zijn hart en nieren. Glunderend blikt Koene terug: “Vanaf mijn 6e riep ik al dat ik later bakker wilde worden. Ik was als kleine jongen altijd in de bakkerij te vinden. Je kunt je voorstellen; dat was een fantastisch leven! Van jongs af aan leerde ik van mijn vader de kneepjes van het vak. Toen ik opgroeide ben ik naar de bakkersopleiding gegaan en heb ik in diverse andere bakkerijen gewerkt. Ik deed enorm veel kennis en ervaring op, waar ik ontzettend veel plezier in heb gehad. De kers op de taart kwam in 1978, toen ik samen met mijn vrouw de zaak van mijn vader overnam.’
Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon en een dochter. Vanaf de start in 1883 is het bedrijf van vader op zoon overgegaan en ook Koene heeft het bedrijf aan zoon Michiel overgedragen. Hij is nu de eigenaar van de bakkerij. ‘Ik ben daar heel trots op, het is uniek dat dit kan’, vertelt Koene. Nog elke dag is hij in de bakkerij te vinden. Er gaat geen dag voorbij. “Om even de bakkers en verkopers goeiedag te zeggen of klanten te groeten. En ik verricht nog allerlei hand-en-spandiensten, zo heb ik vanochtend nog bestellingen rond gebracht. Je kan wel stellen dat de bakkerij echt in onze genen zit!’
Kwaliteit waarborgen
Of het bakkersbloed ook de sleutel is tot het succes van Bakkerij Tietema? Zonder twijfel, maar vergeet ook zeker hun werkethiek niet: de liefde en passie vinden om elke dag, in alle vroegte, wanneer de zon nog moet opkomen, de lekkerste broden te bakken. En dat al 125 jaar. Niet alleen in Swifterbant maar ver daarbuiten heeft men het over die knapperige korst van Bakkerij Tietema, over die heerlijke geur en over die immer opgewekte medewerkers. Hoe zij de kwaliteit iedere dag hoog weten te houden? In feite is dat heel simpel, aldus Koene: ‘Door er elke dag bovenop te zitten! Onze kwaliteitsproducten komen van eigen Flevolandse graanvelden.
In de loop der tijd is ons assortiment wel enorm uitgebreid. Waar we in de jaren zestig veel tarwe- wit- en grijsbrood verkochten, hebben we nu ruim 50 soorten versgebakken brood in verschillende gradaties. Bijvoorbeeld omdat onze klanten in het verleden terugkwamen van vakanties waarop wij besloten om ook Franse stokbroden of Italiaanse ciabatta’s te bakken. Maar ons polderbrood en flevobrood, gemaakt van geplette tarwe, is en blijft ongekend populair. Zo populair zelfs dat we een keer de lunch in de Tweede Kamer mochten verzorgen! Dat zijn fantastische herinneringen.’
Poldergebied
Thuis. Dat is de polder voor Koene. ‘Ik was 11 jaar oud toen we hiernaartoe verhuisden. Mijn vader was een heuse polder pionier. Een spannende tijd, omdat er toen maar tien gezinnen in het dorp woonden! Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Maar het mooie van de polder is dat het blijft groeien, dus het had toen al ontzettend veel potentieel. Ondanks dat er nog weinig voorzieningen waren, was er juist veel. De akkers strekten zich uit tot aan Amsterdam, zo ver kon je kijken. En we konden overal hutten bouwen. De bus waarmee de landarbeiders de polder ontgonnen, bracht ons naar school in Dronten. Het was een prachtige tijd.’
Koene vervolgt: ‘Ik ken de omgeving natuurlijk op mijn duimpje. Swifterbant is prachtig, er is veel ruimte en het is er groen en rustig. Kinderen kunnen hier heel mooi opgroeien. Tegelijkertijd is er een goede verbinding via de A6 en Dronten ligt om de hoek. En binnen 20 minuten ben je in Batavia Stad. De Swifterbantcultuur is ook interessant en wereldberoemd, diverse archeologische kringen van over de hele wereld komen Swifterbant daarom bezoeken. Ik woon hier heel fijn en ben van plan dat nog heel lang te mogen doen!”
’t Luweland
Koene heeft de groei van het poldergebied zijn hele leven van dichtbij meegemaakt. In de nieuwe wijk ’t Luweland komen de 750 nieuwe woningen. “Ik ben heel blij met de komst van deze nieuwe wijk. Het geeft allemaal nieuwe kansen en wij doen natuurlijk met de ontwikkelingen mee. We gaan hard ons best doen om de nieuwe bewoners straks van heerlijk brood en banket te kunnen voorzien. En er kan ook via de webshop besteld worden zodat men ons brood en gebak gemakkelijk thuis kan laten bezorgen Als enige bakkerij in Swifterbant kijken we erg uit om de nieuwe mensen straks in onze bakkerij te mogen ontmoeten!”