Een kijkje achter de schermen bij ‘Bij ons op de Boerderij’

12 september '23

Het landelijke leven en de fijne mentaliteit: dat maakt het wonen in Swifterbant zo bijzonder volgens Eline Antonides. Twee jaar geleden opende ze het bedrijf ‘Bij Ons op de Boerderij’, een verlengde van de melkveehouderij van haar partner Kees Lekkerkerk. Eline: “In Swifterbant groeten de mensen elkaar, heerst er een gemoedelijke sfeer en krijg je echt dat dorpse gevoel.”

Passie voor mens en dier

Kees en Eline hebben een gemengd bedrijf met zowel akkerbouw als veeteelt. Daarnaast runt Eline een theeschenkerij en verzorgt ze diverse workshops die allemaal een link hebben met het boerderijleven. “De boerderij staat bij ons centraal, zo verzorgen we bijvoorbeeld workshops koeknuffelen en schilderen. Ik laat mensen graag zien wat wij doen op de boerderij en dat is met passie voedsel produceren, waarbij het welzijn van de koeien vooropstaat”, licht Eline toe. “Onze koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en een keer per jaar organiseren we een koeiendans. 

Nadat de koeien in de winter vier á vijf maanden binnen zijn gebleven, laten we ze op een bepaald moment naar buiten en dat is altijd een heel spektakel. Ik denk dat er afgelopen keer wel 400 tot 500 bezoekers zijn langsgekomen! Wij vinden het heel gaaf om de verbinding met de omgeving op te zoeken en mensen te laten zien hoe we te werk gaan in onze sector.”

nieuwbouw 't Luweland
nieuwbouw 't Luweland
nieuwbouw 't Luweland
nieuwbouw 't Luweland

Lokale producten

In de theeschenkerij serveert Eline een uitgebreide boeren High Tea en lunch. Daarnaast organiseert ze één keer per maand een wijnproeverij. “Iedere maand komt er een ander land aan bod. In september staat Italië centraal. We zetten lange tafels neer die we aankleden in Italiaanse stijl.

Bij de wijnproeverij nodig ik een Vinoloog uit voor de wijnkennis en wij verzorgen het eten. Tijdens zo’n avond zit je met meerdere gezelschappen aan tafel, wat zorgt voor een leuke dynamiek”, vertelt Eline.

nieuwbouw 't Luweland

Farm Food Festival

“Rond de kerstdagen organiseer ik samen met mijn buurvrouw het Farm Food Festival. We zijn daar in de coronatijd mee begonnen en dat is zo goed bevallen dat we het nu elk jaar doen. Een verlichte autoroute brengt je langs boerderijen in de omgeving. Iedere boerderij verkoopt allerlei lekkers zoals eten en drinken. Het is eigenlijk een soort kerstmarkt drive thru die gericht is op lokale burgers en agrariërs. Zo kom je direct te weten welke lokale producten er in de omgeving te koop zijn.”

Bekijk het Farm Food Festival

Een hart voor dieren

Dat Eline een hart voor dieren en het bedrijf heeft, merk je wel aan het enthousiasme waarop ze haar verhaal deelt. “Ik vind het fantastisch als mensen het zien en waarderen wat we doen in de melkveehouderij. Dat ze ons teruggeven dat we goed zijn voor de dieren en dat ik het mensen naar hun zin kan maken. Ik ben een paar jaar terug eigenlijk heel eenvoudig begonnen en dat is uitgegroeid tot het bedrijf zoals het nu is. Daar ben ik trots op!”

image alt

Gemoedelijk wonen

Van oorsprong komt Eline uit het naastgelegen Dronten. Vijf jaar geleden verhuisde ze naar de boerderij van Kees in Switerbant. “Het is een agrarisch gebied en dat trekt mij aan. De mentaliteit maakt het fijn, mensen maken contact en groeten elkaar bij de supermarkt, maar het is niet zo dat iedereen op elkaar let. Als je zelf contact maakt, leer je gemakkelijk mensen kennen”, vertelt Eline. “Qua recreatie zit je hier ook goed. Dronten ligt op steenworp afstand en daar heb je allerlei sportverenigingen voor kinderen en winkelcentra. En er is ook veel natuur in de omgeving, met mooie wandel- en fietspaden. Je woont hier zo centraal dat je gemakkelijk alle kanten op kunt. ’s Avonds is het hier heerlijk rustig, het voelt als een veilige woonomgeving. Ik laat de kinderen hier met een gerust hart opgroeien, dat is echt super.” Ben je benieuwd geworden? Bekijk dan de website van de boerderij en theeschenkerij van Eline en Kees voor meer informatie.

Bekijk de website van Eline en Kees
Iets vragen? Neem contact op
Meer over de planning Planning 't Luweland