Voetbalclub Swift ’64 brengt mensen samen

5 maart '24

Voor inwoners van Swifterbant is ‘Swift ‘64’ een waar begrip. De voetbalclub is het middelpunt van het dorp waar jong en oud samenkomt. Mark Hogendorf is bij de voetbalclub actief als vicevoorzitter en voorzitter van de sponsorcommissie: “Bij Swift ’64 ontstaan heel veel vriendengroepen, die na al die jaren nog steeds op zaterdagen op de club samenkomen.”

image alt

Meer dan enkel voetbal

Op 22 mei 1964, enkele jaren na de drooglegging van Oostelijk Flevoland, werd de Algemene Sportvereniging Swift ’64 opgericht. Van het begin af aan heeft de voetbalclub een belangrijk onderdeel gevormd, waar Swifterbanters van 6 tot 100 jaar kunnen deelnemen aan de sport. Daarnaast dient het als ontmoetingsplek wanneer voetballen niet (meer) lukt. “Wij hebben ongeveer 500 leden, jong én oud, die doordeweeks bij ons trainen en zaterdag vaak ook naar de voetbalclub komen. De hele gemeenschap van Swifterbant kan hier terecht. We zien vaak drie generaties voorbijkomen. Grootouders, kinderen en kleinkinderen voetballen allemaal gezamenlijk op deze plek, maar doen daarnaast vaak ook vrijwilligerswerk. We vinden het belangrijk om in iedere leeftijdscategorie bestuursleden te hebben, of mensen die kaderfuncties uitvoeren, zodat de vereniging gedragen wordt door alle lagen”, vertelt Mark.

Ontmoetingsplek in Swifterbant

Mark: “Op zaterdag is vaak iedereen op de club te vinden. Dat is een leuk samenzijn waar mensen elkaar ontmoeten. Ook zeker belangrijk voor ouderen die zich weleens eenzaam kunnen voelen. Er is een club mensen die ieder jaar – geheel belangeloos - een kerstdiner organiseert voor alleenstaanden en ouderen. Aangesloten bedrijven sponsoren dan bijvoorbeeld het eten en drinken, het kost de mensen die deelnemen dus niets. Voor (toekomstige) leden die de contributie lastig kunnen betalen, bedenken we oplossingen zodat we ze bijvoorbeeld kleding en schoeisel kunnen geven. In heel Flevoland hebben wij de laagste contributie. We vinden het belangrijk om deze zo laag mogelijk te houden, zodat iedereen aan de sport kan deelnemen.”

image alt

Toegankelijk voor iedereen

Om ervoor te zorgen dat er voor iedereen een plek is bij Swift ’64, werkt de club samen met sponsoren. Nieuwbouwproject ’t Luweland helpt ook mee en sponsort het T-shirt van twee voetbalteams. Mark: “Dat bedrijven willen sponsoren, betekent voor ons heel veel. Daardoor kunnen we de sport bereikbaar houden voor bijna alle portemonnees en huishoudens. Los van dat het ook leuk op de T-shirts staat, is het maatschappelijk gezien een goede bijdrage. Op zaterdagmiddag is iedereen op de club te vinden. Ik zie in de kantine vriendengroepen die zijn ontstaan bij de oprichting van de club, maar ook groepen van mijn leeftijd en die van mijn kinderen. Dit is de perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten in Swifterbant.”

Wonen met een gemoedelijke sfeer

Mark woont samen met zijn gezin in Swifterbant. “Het wonen hier is laagdrempelig. Iedereen kent elkaar en er heerst een gemoedelijke sfeer. Er wordt naar elkaar omgekeken en jonge kinderen kun je hier met een gerust hart op straat laten spelen. We gaan graag naar de Oostvaardersplassen en het Veluwemeer. Daarnaast ligt het dicht bij Walibi Holland en we maken ook geregeld uitstapjes naar de Veluwe. Het grootste voordeel van hier wonen is dat je enorm centraal woont. Als je ergens heen moet, bijvoorbeeld Noord-Holland, Utrecht of Groningen, is het nooit ver rijden. Het leven hier is rustig en ontspannen!”

Ruimte voor jouw woondromen

Zie jij het ook zitten om naar deze groene plek te verhuizen? In ’t Luweland in Swifterbant komen maar liefst 750 woningen, verdeeld over meerdere fases. Hier krijgt jouw leven alle ruimte en worden woondromen werkelijkheid. Niets missen? Meld je onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief en word automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Iets vragen? Neem contact op
Meer over de planning Planning 't Luweland